Zoek cursussen
Vul één of meerdere velden in

Archiefmedewerker

Voor wie is de opleiding ‘archiefmedewerker’?

In de opleiding ‘archiefmedewerker’ krijg je elementaire basiskennis en -vaardigheden aangereikt om als archiefmedewerker taken te kunnen verrichten op het gebied van materiële zorg, depotbeheer en dienstverlening.

Deze opleiding richt zich tot al wie belangstelling heeft om te functioneren in het archiefbeheer en het dynamisch documentbeheer of tot wie reeds een taak vervult in het Vlaamse archiefwezen maar nog geen adequate scholing heeft gevolgd.

Duur & frequentie

De opleiding archiefmedewerker is opgebouwd uit vijf eenheden en omvat 200 lestijden, gespreid over twee semesters.

Wat leer je in de opleiding?

De kennis en vaardigheden worden op een zo praktisch mogelijke wijze aangebracht. Er zijn studiebezoeken voorzien en de lessen worden waar mogelijk georganiseerd op verplaatsing, in de archieven zelf, waar je onmiddellijk de verkregen kennis in praktijk kan omzetten.

 • Oriëntatie in het archiefwerk (40 lestijden)
  Je krijgt zicht op het (Vlaamse) archieflandschap, belangrijke terminologie, wetgeving en actuele ontwikkelingen en maakt meteen kennis met de praktijk door studiebezoeken.
 • Verwerken en beheren van archiefstukken (40 lestijden)
  De belangrijkste technieken om archiefstukken in het depot op te nemen komen aan bod: wat moet bewaard worden en wat niet, hoe verwerft een archief de stukken, hoe worden archiefstukken geregistreerd, hoe verloopt digitaliseren? Ook ontdek je de programma’s om archieven digitaal te beheren en te ontsluiten.
 • Ontsluiten van archiefstukken (40 lestijden)
  Je leert de basisprincipes van het ordenen en beschrijven, van selectie en vernietiging. Je leert werken met vastgelegde ordeningsplannen en archiefbeheersplannen en leert vormelijke en inhoudelijke kenmerken van archiefstukken opnemen in (ook elektronische) systemen.
 • Materiële zorg (40 lestijden)
  Archiefstukken moeten in de best mogelijke omstandigheden bewaard worden. De materiële samenstelling van verschillende dragers stelt telkens andere eisen aan bewaringsomstandigheden. Er wordt dieper ingegaan op welke factoren schade kunnen veroorzaken en je leert schade rapporteren en inventariseren. Je maakt verder ook kennis met de principes van een goed preservatiebeleid en rampenplan.
 • Publieksbereik, inlichtingenwerk en beschikbaarstelling (40 lestijden)
  Archiefstukken kunnen door bezoekers ingekeken worden in de leeszaal. Het is dus belangrijk de wetgeving op het vlak van openbaarheid, reproductie en uitlening te leren kennen. Als archiefmedewerker verzorg je mee de dienstverlening en vang je vragen van gebruikers op. Daarbij hoort ook het uitwerken van educatieve activiteiten zoals rondleidingen en tentoonstellingen.

Voorkennis

We verwachten geen beroepsspecifieke kennis. Wel is kennis van het dagelijkse PC-gebruik noodzakelijk.

Toelatingsvoorwaarden:

 • 18 jaar oud
 • Diploma lager secundair onderwijs (Let op! In het werkveld vraagt men meestal een diploma hoger secundair onderwijs).

 

Aanbod

CursusDagInfoStartEindeLocatieUurPrijs
Inlichtingenwerk - Omgaan met gebruikersDi30/03/2130/06/21Sint-Amandsberg - Tinelstraat09.00 - 17.0060
Materiële zorgDi09/02/2130/06/21Sint-Amandsberg - Tinelstraat09.00 - 17.0060
Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van nieuwe cursussen, interessante tips en weetjes uit Het Perspectief.
Neen bedankt
Je kan je op elk moment weer afmelden door te klikken op 'uitschrijven' onderaan elke nieuwsbrief.
Lees onze privacyverklaring
Mis niks. Meld je vandaag nog aan.
×
×