Zoek cursussen
Vul één of meerdere velden in

Educatief verlof

Betaald educatief verlof voor wie voltijds werkt

Werk je voltijds, dan heb je vaak recht op Betaald Educatief Verlof (BEV). Betaald educatief verlof kan worden aangevraagd voor alle opleidingen binnen Het Perspectief, m.u.v. de opleiding gids/reisleider en de opleidingen in schoonheidsverzorging (*). Met de formule betaald educatief verlof mag je op je werk maximaal 120 uur per jaar afwezig zijn voor een beroepsopleiding en maximaal 80 uur voor een talenopleiding. Afwijkingen hierop zijn mogelijk afhankelijk van je uurrooster bij je werkgever. Je moet de uren opnemen tussen het begin van het schooljaar en het einde van de eerste zittijd van het schooljaar.

* Voor de opleidingen in schoonheidsverzorging kan er wel beroep gedaan worden op de KMO portefeuille.

Als je betaald educatief verlof wilt krijgen, moet je dit via mail aanvragen op ten.f1558307710eitce1558307710psrep1558307710teh@f1558307710olrev1558307710feita1558307710cude1558307710. De eerstvolgende les krijg je van je lesgever een formulier ‘getuigschrift van regelmatige inschrijving’, dat je binnen de 30 dagen na de inschrijving aan je werkgever moet bezorgen.

Je mag per trimester maximaal 10% van de werkelijk* gegeven lesuren ongewettigd afwezig zijn om van het betaald educatief verlof te kunnen genieten.

Hoe wettig ik mijn afwezigheden?

Afwezigheidsattesten (doktersbriefjes, verklaringen van werkgevers of officiële verklaringen van overmacht bij bijvoorbeeld een treinstaking…) mogen worden afgegeven op het secretariaat tijdens de openingsuren OF je kan een scan er van doorsturen via mail.

Opgelet: een vliegtuigticket of reisbevestiging geldt niet als wettiging voor een afwezigheid in de les tijdens een officieel verlof. Een verklaring van de werkgever over dat verlof waarin de termijn duidelijk omschreven staat, geldt wel als wettiging.

Op het einde van elk trimester wordt je getuigschrift van nauwgezetheid opgemaakt op basis van de officiële aanwezigheidslijst én de verkregen wettigingen. Het getuigschrift wordt binnen de wettelijke termijn aan jou bezorgd door je lesgever.

Betaald educatief verlof is een recht waarbij de verantwoordelijkheid volledig bij de cursist ligt. Ons secretariaat kan de nodige getuigschriften alleen opmaken wanneer de cursist zich aan de wettelijke regelgeving inzake betaald educatief verlof heeft gehouden.

Meer weten?

Voor meer info en veelgestelde vragen kan je terecht op: http://www.werk.belgie.be

 

* Bij cursussen met een eindexamen telt het feedbackmoment nadien niet mee. Het aantal theoretische uren van bijvoorbeeld 40 lestijden komt dus neer op 36 lestijden werkelijke uren bij een cursus van 4 uur in de week. Dit houdt dus ook in dat je maximaal 3,6 uren (10% van de werkelijk gegeven uren) ongewettigd afwezig mag zijn om recht te hebben op betaald educatief verlof.

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van nieuwe cursussen, interessante tips en weetjes uit Het Perspectief.
Neen bedankt
Je kan je op elk moment weer afmelden door te klikken op 'uitschrijven' onderaan elke nieuwsbrief.
Lees onze privacyverklaring
Mis niks. Meld je vandaag nog aan.
×
×