Zoek cursussen
Vul één of meerdere velden in

Wat leer je in de twee basismodules?

Werkvoorbereiding houtbewerking
In deze module leer je de basiscompetenties voor het organiseren en plannen van het hout dat je wil bewerken. Je controleert, transporteert en bepaalt de opslag van grondstoffen en materialen. Je meet op, leest plannen, berekent de kostprijs, selecteert hout en leert het geselecteerde hout paren en afschrijven. We beginnen altijd met het manueel bewerken van hout en gebruiken daarbij manueel handgereedschap. Je oefent traditionele pen- en gatverbindingen in en je maakt een eenvoudige constructie.

Machinale houtbewerking
Daarna komen de basiscompetenties aan bod voor het bewerken met houtbewerkingsmachines. Het is erg belangrijk deze machines goed te leren instellen en veilig te gebruiken. Ook manuele houtbewerkingsmachines en de bijhorende technieken komen hier aan bod. Op het einde van de module leer je een eenvoudige constructie met houten elementen samenstellen. Dat kan een werkbak zijn, een kistje of houten bloembak, een eenvoudig bijzettafeltje of krukje. Met een zelfgemaakt, correct leesbaar plan kan je ook zelf een klein haalbaar project voorstellen. Niet zozeer het meubel maar wel de manier waarop je veilig en correct met de machines leert werken, primeert hier. In de vervolgmodules verwachten we dat je al behoorlijk zelfstandig houtbewerkingsmachines kan instellen, controleren en veilig bedienen.  

Voorkennis?

Je hebt geen voorkennis nodig om te starten met de twee basismodules.

Aanbod

Binnenkort verschijnt het aanbod van het schooljaar 2020-2021.
Registreer nu je al op onze wachtlijst en wij brengen je op de hoogte bij het nieuw startmoment.

 • Praktische info

  De module ‘werkvoorbereiding houtbewerking’ omvat 40 lestijden. De module ‘machinale houtbewerking’ omvat 120 lestijden.
  Beide modules bieden we geïntegreerd aan met een totaal van 160 lestijden in het eerste jaar meubelmaker.

  Je volgt 1 avond per week les.

  Extra kosten bovenop het inschrijvingsgeld:
  50 € voor het materiaal (hout en beslag)
  Persoonlijke beschermingsmiddelen brengt de cursist zelf mee: gehoorbescherming, veiligheidsbril, werkschoenen met ijzeren tip, werkkledij.

 • Wat na deze cursus?

  Na het succesvol afronden van deze twee basismodules (1e jaar meubelmaker) behaal je het certificaat van ‘machinaal houtbewerker’.

  Daarna kan je starten in het 2e jaar meubelmaker. Eens je alle modules hebt doorlopen, ontvang je het certificaat van ‘meubelmaker’.

 • Creaties

  Van eenvoudige zaken gemaakt in het begin van cursus tot moeilijkere projecten.