Zoek cursussen
Vul één of meerdere velden in

Rollen begeleider ‘wonen en leven’

Sinds de jongste uitvoeringsbesluiten bij het woonzorgdecreet spreken we resoluut over de Begeleider Wonen en Leven. Het is een uiterst boeiende job die zich vertaalt in zes beroepsrollen. De krachtlijnen blijven dezelfde, maar krijgen een ander jasje.

Voor wie is deze opleiding?

Ben je animator of begeleider wonen en leven? Aarzel dan niet en spring mee op de kar. Deze boeiende vormingsreeks mag je niet missen.

De vormingsreeks is het resultaat van een samenwerking tussen de koepelorganisaties van de woonzorgcentra, jou aangeboden door de opleidingen ‘Begeleider-animator in de ouderenzorg’ van de Vormingsleergangen voor Pedagogisch en Sociaal werk (VSPW’s).

Geen interesse in de volledige reeks? Je kan elke studiedag ook apart volgen.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig.

Duur & frequentie

De reeks loopt in totaal over 7 dagen, er is 1 basisdag en 6 rolspecifieke vervolgdagen.
Deze zijn gespreid over het volledige jaar 2020.

Wat leer je in de opleiding?

Basisdag:

Startpunt van de reeks is een basisdag waarin je kennis maakt met de beroepsrollen, hun onderlinge samenhang, de plek in het geheel van de werking en de visie achter al deze ontwikkelingen. Bovenal verkrijg je inzicht in hoe jij je job in de toekomst kan invullen.
Je gaat op creatieve en interactieve manier aan de slag met de rollen, je wisselt info en ervaring uit met collega’s en je krijgt heel wat methodieken en werkvormen aangereikt.

Datum : donderdag 1/10/2020 – 9.00 – 16.30

 

Vervolgdagen:

Na de basisdag kan je inschrijven voor een of meerdere van zes vervolgdagen, elk gewijd aan één van de zes rollen.
De vervolgdagen per rol zijn verdiepend en zoomen in op jouw vragen, noden en aspiraties met betrekking tot één van deze zes rollen.
In deze boeiende vormingsdagen ontdek je samen met collega’s wat een rol in jouw organisatie kan betekenen en hoe je er concreet mee aan de slag kan gaan.

Het doel? Met inspiratie en handvatten terug naar (het) huis gaan. Je bent vrij om de vervolgdagen te cumuleren al naargelang jouw persoonlijke interesses/talenten of teamprofiel.

 

 • Mentor
  De Mentor is een luisterend oor met sterke gespreksvaardigheden. Hij vertrekt vanuit de bewoner en probeert zijn regie en autonomie te versterken. De mentor weet wat leeft bij bewoners en is een interne bruggenbouwer die collega’s en familieleden mobiliseert om zo goed mogelijk aan de noden van de bewoner tegemoet te komen.
  Datum : donderdag 29/10/2020 – 9.00 – 16.30

 

 • Cultuurcoach
  De Cultuurcoach draagt bij aan een rijke leefomgeving door cultuur van en voor bewoners: van tentoonstellingen, voorstellingen, workshops, …tot traditionele en folklore feesten en/of tradities. Dit in interactie met zowel bewoners, hun familie als de lokale gemeenschap.
  Datum : donderdag 3/12/2020 – 9.00 – 16.30

 

 • Livingbegeleider
  De livingbegeleider is meester in sfeer en gezelligheid. Met kleine aanpassingen en oog voor detail tovert hij de ruimtes in het WZC om tot een thuis. Zijn onopvallende aanwezigheid stimuleert tot leven en ontmoeting.
  Datum : donderdag 25/02/2021 – 9.00 – 16.30

 

 • Buurtbetrekker
  De Buurtbetrekker: een netwerkmakelaar die mensen binnen en buiten het woonzorgcentrum met elkaar verbindt. De buurtbetrekker is een opportunist die boeiende samenwerkingen op poten zet, vrijwilligers mobiliseert en het woonzorgcentrum als draaischijf van een bruisende buurt ziet. Participatie en sociale inclusie zijn sleutelwoorden.
  Datum : donderdag 25/03/2021 – 9.00 – 16.30

 

 • Activiteitenbegeleider
  De activiteitenbegeleider organiseert en enthousiasmeert. Hij is gevoelig voor de noden van bewoners en vertaalt deze naar zinvolle dagbesteding. Klein of groot, individueel of in groep,… De activiteitenbegeleider werkt een programma uit waarin elke bewoner aan bod komt.
  Datum : donderdag 29/04/2021 – 9.00 – 16.30

 

 • Referentiepersoon wonen en leven
  De Referentiepersoon wonen en leven werkt aan een organisatiecultuur waarbij kwaliteit van wonen en leven centraal staat. De referent geeft de aandacht voor wonen en leven een structurele plaats in de werking.
  Datum : donderdag 27/05/2021 – 9.00 – 16.30

 

Interesse?

Heb je interesse om 1 of meerdere van deze dagen te volgen? Meld je aan via het online formulier en we sturen jou een mail met een uitnodiging om jouw inschrijving te vervolledigen.

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van nieuwe cursussen, interessante tips en weetjes uit Het Perspectief.
Neen bedankt
Je kan je op elk moment weer afmelden door te klikken op 'uitschrijven' onderaan elke nieuwsbrief.
Lees onze privacyverklaring
Mis niks. Meld je vandaag nog aan.
×
×