Zoek cursussen
Vul één of meerdere velden in

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding zorgkundige is bedoeld voor volwassenen die graag willen werken met zorgbehoevende ouderen en gezinnen in de thuiszorg, woonzorgcentra en dagverzorgingscentra.

Wat leer je in de opleiding?

Je combineert theorie met praktijk. Je leert goed communiceren, observeren en samenwerken. Zowel de basisprincipes van zorg als complexe zorgsituaties komen aan bod. In de lessen leer je aangepast koken en huishoudelijke taken organiseren. Voorts is er aandacht voor specifieke doelgroepen: mensen met psychiatrische problemen, met dementie, palliatieve zorgvragers …

Elk semester loop je stage in een andere omgeving. Je start in het 1ste semester met logistieke taken in het woonzorgcentrum. In het 2de semester oefen je de basiszorg in. In het 3de semester maak je kennis met de thuiszorg. In semester 4 en 5 bied je zorg aan ouderen met dementie en ouderen met complexe zorg.

Als je alle modules succesvol hebt afgerond, behaal je het Certificaat Zorgkundige. Hiermee voldoe je aan de meest recente kwalificatievereisten voor zorgkundigen.(KB 2006 en KB 2019).
Het certificaat zorgkundige is erkend door de federale overheid volksgezondheid.
Op basis van dit certificaat kan je definitief worden geregistreerd als zorgkundige.

Bekijk het opleidingsprogramma van de opleiding zorgkundige

Voorkennis

Om te kunnen starten met de opleiding zorgkundige moet je minstens richtgraad 2.4 Nederlands (= niveau 6) behaald hebben. Heb je dit niet, dan kan je de opleiding combineren met Nederlandse lessen.

Lees meer over het combitraject Zorgkundige + Nederlands

Heb je al een vooropleiding gehad binnen de sociale sector, dan zijn er verkorte trajecten (met vrijstellingen) mogelijk. Na afspraak met de trajectbegeleider wordt een traject op maat uitgetekend.

Duur & frequentie

Er zijn verschillende mogelijkheden, naargelang jouw werk- en thuissituatie.

  • Wie 1 tot 1,5 dag per week naar school komt, kan de opleiding op 2,5 jaar afwerken. Dan ben je ongeveer halftijds met de opleiding en de stage bezig.
  • Kom je 2 of meer dagen per week naar school, dan kan je na 1,5 jaar afstuderen. In dat geval ben je voltijds aan de slag met de opleiding en de stage.
  • Wie werkzoekend is kan de opleiding volgen met VDAB-contract.

Bekijk hieronder de verschillende opties:

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van nieuwe cursussen, interessante tips en weetjes uit Het Perspectief.
Neen bedankt
Je kan je op elk moment weer afmelden door te klikken op 'uitschrijven' onderaan elke nieuwsbrief.
Lees onze privacyverklaring
Mis niks. Meld je vandaag nog aan.
×
×