Zoek cursussen
Vul één of meerdere velden in

Nieuw vanaf februari 2021: Opleiding zorgkundige in Eeklo

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding zorgkundige is bedoeld voor volwassenen die graag willen werken met zorgbehoevende ouderen en gezinnen in de thuiszorg, woonzorgcentra en dagverzorgingscentra.

Wat leer je in de opleiding?

Je combineert theorie met praktijk. Je leert goed communiceren, observeren en samenwerken. Zowel de basisprincipes van zorg als complexe zorgsituaties komen aan bod. In de lessen leer je aangepast koken en huishoudelijke taken organiseren. Voorts is er aandacht voor specifieke doelgroepen: mensen met psychiatrische problemen, met dementie, palliatieve zorgvragers …

Elk semester loop je stage in een andere omgeving. Je start in het 1ste semester met logistieke taken in het woonzorgcentrum. In het 2de semester oefen je de basiszorg in. In het 3de semester maak je kennis met de thuiszorg. In semester 4 en 5 bied je zorg aan ouderen met dementie en ouderen met complexe zorg.

Als je alle modules succesvol hebt afgerond, behaal je het Certificaat Zorgkundige. Hiermee voldoe je aan de meest recente kwalificatievereisten voor zorgkundigen.(KB 2006 en KB 2019).
Het certificaat zorgkundige is erkend door de federale overheid volksgezondheid. Op basis van dit certificaat kan je definitief worden geregistreerd als zorgkundige.
Heb je al een diploma secundair of combineer je de opleiding zorgkundige met de modules van Aanvullende algemene vorming (AAV), dan behaal je het diploma ‘zorgkundige’.

Bekijk het opleidingsprogramma van de opleiding zorgkundige

Voorkennis

Om te kunnen starten met de opleiding zorgkundige moet je minstens richtgraad 2.4 Nederlands (= niveau 6) behaald hebben. Heb je dit niet, dan kan je de opleiding combineren met Nederlandse lessen.

Lees meer over het combitraject Zorgkundige + Nederlands

Heb je al een vooropleiding gehad binnen de sociale sector, dan zijn er verkorte trajecten (met vrijstellingen) mogelijk. Na afspraak met de trajectbegeleider wordt een traject op maat uitgetekend.

Hoeveel kost de opleiding

Afhankelijk van je eigen ruimte en tijd neem je veel of minder modules (vakken) op. De kostprijs van de opleiding wordt dan berekend op basis van jouw traject. De prijs is steeds samengesteld uit 2 onderdelen: het inschrijvingsgeld en het cursusgeld. Sommige cursisten hebben recht op volledige of gedeeltelijke vrijstelling van het inschrijvingsgeld. Hier vind je een overzicht.

Het CVO is een erkend centrum voor het systeem van de Vlaamse opleidingscheques. Meer info via de website van de Vlaamse overheid.

De opleiding zorgkundige is door de VDAB erkend als beroepsopleiding. Cursisten die aan de vooropgestelde voorwaarden voldoen komen in aanmerking voor een aantal ondersteunende maatregelen (inschrijvingsgeld en cursusgeld worden terugbetaald, je komt in aanmerking voor het krijgen van vergoedingen, zoals verplaatsingsvergoeding, kinderopvangvergoeding, …). Voor meer info, contacteer je VDAB-bemiddelaar of ga naar een VDAB-kantoor.

 

Duur & frequentie

Er zijn verschillende mogelijkheden, naargelang jouw werk- en thuissituatie.

  • Wie 1 tot 1,5 dag per week naar school komt, kan de opleiding op 2,5 jaar afwerken.
  • Kom je 2 of meer dagen per week naar school, dan kan je na 1,5 jaar afstuderen. In dat geval ben je voltijds aan de slag met de opleiding en de stage.
  • Heb je al een vooropleiding in de zorg (deels) afgewerkt, dan kan je een aangepast verkort traject volgen.
  • Wie werkzoekend is kan de opleiding volgen met VDAB-contract.

Bekijk hieronder de verschillende opties:

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van nieuwe cursussen, interessante tips en weetjes uit Het Perspectief.
Neen bedankt
Je kan je op elk moment weer afmelden door te klikken op 'uitschrijven' onderaan elke nieuwsbrief.
Lees onze privacyverklaring
Mis niks. Meld je vandaag nog aan.
×
×